Skip to main content

Het Bouwen van het appartment “HouseCTC”

De start

Het appartement in Amsterdam is gebouwd op een oude industriële fabriek die is gerenoveerd voor commercieële ruimtes. Bovenop zijn op de 4e en 5e etage twee extra niveaus toegevoegd met een drietal appartementen. Het appartement van HouseCTC is 100M2. Het bouwen betekende beginnen met een volledig lege ruimte met alleen kamerhoge ramen aan de zuid- en westkant naast  het water. De architect wilde de industriële origine van het gebouw en de omgeving benadrukken hierdoor werd de buitenkant volledig uitgevoerd met staal op de buitenmuren met extra stalen constructies rondom. In het interieur zijn ook de stalen constructies (wind verbanden) in het hart van het appartement geplaatst, waarmee moest worden gewerkt tijdens het maken van het vloerplan. Met dit begon de bouw van HouseCTC.

Indeling

Het appartement heeft een open flexibele indeling, met de mogelijkheid om ruimtes met schuifdeuren en grote taatsdeuren met gekleurd glas af te sluiten. Er is een grote slaapkamer en een andere kleinere kamer die nu het thuiskantoor en de kleedkamer is. Het moest een grote woonkamer en een grote ingang hebben en daarnaast een kleine bijkeuken. Maar meest belangrijk misschien wel was de wens de badkamer een grote, open en flexibele ruimte te laten zijn. Dat hield in dat er om de stalen windverbanden moest worden heen gewerkt en dus zichtbaar zouden blijven. De badkamer bestaat nu uit drie ruimtes met een permanent glazen raam tussen de compartimenten van het bad en de douches. De toegang tot het bad is via de hoofdslaapkamer via een flexibel stalen venster van canale glas, dat het bad omsluit, maar ook open kan blijven.

Het plan maken

Het motto van het complete interieur was Paris chic met een moderne twist. Het resulteerde in een appartement met een eclectic interieur met een vleugje Parijs in Amsterdam en hints naar ‘the roaring twenties’ van New York en een Art Deco-sfeer.  Een voorbeeld is dat specifieke Parijse groen met witte details. Het is zichtbaar in de entree en alle kastdeuren in de verschillende delen van de woning zijn afgewerkt met deze kleur. De woonkamer heeft dat eclectische gevoel door het gebruik van kunst, design en moderne nieuwe meubels met vintage combinaties. De ruimte is hier in één kleur geschilderd om dat specifieke golden hour-gevoel te 'pakken'. Door de vele zonne-uren met de weerkaatsing van het water is de verlichting op momenten spectaculair. Al met al is het een luxe woning met bijzondere en natuurlijke materialen.

Materiaal

In het appartement zijn alleen natuurlijke materialen gebruikt, waaronder vijf verschillende marmer, gelakt walnoot voor de keukenwand en eiken op de vloer, stalen kozijnen en deuren en gekleurd glas. De materialen zijn gecombineerd met bronzen materialen in de badkamer voor het sanitair, keuken, barkrukken en verlichting. Daarnaast kon een vleugje messing niet uitblijven.

In de badkamer zijn twee marmers gecombineerd: calacatta vagli en groen onyx. Het groene onyx voor de twee douches heeft verlichting achter zich, voor dat extra luxe gevoel.

Voor het toilet werd een gewaagd design toegepast met de donkere saffierkleurige tegels aan de wand en donker Haagse blauwe verf op het plafond. Een op maat gemaakte spoelbak van calacatta viola en op de vloer arabescato oro. Ook hier afgewerkt met bronzen kraan en accessoires. Met ook hier een vleugje Art Deco door de vintage lamp. Messing kon ook niet uitblijven met de Gubi spiegel.

De keuken bevindt zich nu in het hart van de woonkamer vanaf waar het uitzicht op het water is en het erg gezellig is tijdens het koken met vrienden of familie verzameld rond en zittend op de barkrukken. Op het aanrecht en in de nis wordt het Braziliaanse patagonia kwartsiet gebruikt wat in de nis ook verlicht is met LED-licht erachter. De wandzijde van de keuken is gemaakt van gelakt walnoot. De keukenfronten zijn in brons gespoten. Dus een prachtig object om naar te kijken als eye-catcher midden in de living.

Vintage, kunst en design

Met een grote liefde voor tweedehands stukken in kleding, sieraden en design, was het een plezier om stukken voor HouseCTC te zoeken en te acquireren. Deze werden verworven bij galeries in Nederland of via 1stDibs gevonden. De barkrukken zijn vintages uit de jaren 1960 en werden gestoffeerd met stof van Dedar en gespoten zoals ook enkele andere meubels en verlichting. De liefde voor vintage is ook zichtbaar door de spiegelwand in de woonkamer, die is bezet met antieke glasstukken.

Kunst en design maken het huis heel bijzonder. Verschillende stukken zijn van Nederlandse ontwerpers onder Rick Tegelaar, Rem Atelier en Rotganzen.  Ook niet-Nederlandse ontwerpers worden bewonderd, zoals Kelly Wearstler, haar marmeren Big Kiss kon niet ontbreken in het interieur. En uiteraard zijn verschillende schilderijen en foto’s opgehangen daar waar het kan. Een grote aanrader in het interieur!

Details en handgemaakt

Het bouwen van een eigen huis met professionals die graag mooie dingen maken en plezier hadden in wat er werd gebouwd is een zegen. Helemaal hier waar bijna alles met de hand werd gebouwd of op maat is gemaakt. Alle professionals hadden oog voor detail en er is goed meegedacht. Het huis is voor een echte liefhebber van goed en strak handenarbeid, mooie materialen, met oog voor detail en een warme en leuke ruimte om in te wonen.

Bouwproces

Omdat ik een professionele projectmanager ben, heb ik het bouwproces zelf kunnen coördineren. Het was soms zwaar en het had een steile leercurve. De tijd nemen om te kijken en te luisteren en samen te werken met alle professionals maakte het tot een succes. Vooral de tijd nemen om op bepaalde dagen op bijna uurbasis te praten en te discussiëren is een must om het op je eigen manier te laten bouwen. Planning is altijd een uitdaging in elk project. Het hebben van projectmanagementvaardigheden maakte het mogelijk om vooruit te plannen en extra kosten te voorkomen die anders zouden zijn opgetreden. Onderhandelen maakt ook deel uit van een bouwproces. Met een glimlach is het makkelijker, maar het blijft een vaardigheid.

De indeling van HouseCTC is gemaakt met Framework in Amsterdam. Tijdens de bouw van het appartement is het interieurontwerp gemaakt met interieurontwerper Merrith Violette en ook Kodde Architects uit Amsterdam assisteerde op specifieke gebieden.